LA PREGÀRIA CADA DIA

Pregària per la pau
Paraula de déu cada dia

Pregària per la pau

En la basílica de Santa María de Trastevere se reza por la paz.
Oración por la unidad de los cristianos.
Llegir més

Libretto DEL GIORNO
Pregària per la pau
Dilluns 20 de gener

En la basílica de Santa María de Trastevere se reza por la paz.
Oración por la unidad de los cristianos.


Lectura de la Paraula de Déu

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

Aquest és l'Evangeli dels pobres,
l'alliberament dels presoners,
la vista dels cecs,
la llibertat dels oprimits.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

Hebreus 5,1-10

Tot gran sacerdot, pres d'entre els homes, està destinat a oficiar a favor dels homes davant de Déu, oferint dons i sacrificis pels pecats. I és capaç de ser indulgent amb els qui pequen per ignorància o per error, ja que ell mateix experimenta per totes bandes la feblesa. Per això ha d'oferir sacrificis pels seus propis pecats igual que pels pecats del poble. I ningú no es pot apropiar l'honor de ser gran sacerdot: és Déu qui el crida, tal com va cridar Aaron.
Tampoc el Crist no es va atribuir a ell mateix la glòria de ser gran sacerdot, sinó que l'ha rebuda del qui li va dir: Tu ets el meu Fill; avui jo t'he engendrat. I també diu en un altre lloc: Ets sacerdot per sempre segons l'ordre de Melquisedec. El Crist durant la seva vida mortal s'adreçà a Déu, que el podia salvar de la mort, pregant-lo i suplicant-lo amb grans clams i llàgrimes. I Déu l'escoltà per la seva submissió. Així, tot i que era el Fill, aprengué en els sofriments què és obeir, i, arribat a la plenitud, s'ha convertit en font de salvació eterna per a tots els qui l'obeeixen. Déu l'ha proclamat gran sacerdot segons l'ordre de Melquisedec.

 

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

El Fill de l'home
ha vingut a servir;
qui vulgui ser el primer,
que es faci servent de tots.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

Estas palabras de la Carta a los Hebreos nos ayudan a reflexionar una vez más sobre Jesús, "sumo sacerdote". En la tradición del templo, el sumo sacerdote era el único que podía entrar una vez al año en el Santo de los Santos, la parte más interna del templo de Jerusalén. Se producía en la fiesta del Yom Kippur, el día de la Expiación, totalmente dedicado a la oración y a la penitencia para recibir el perdón de Dios. Jesús es presentado en esta carta como el nuevo sumo sacerdote. Él, a causa del sufrimiento padecido y de la obediencia reconocida a Dios, se ha convertido en causa de salvación para todos, no solo para el pueblo de Israel. No hay necesidad ya de ofrecer sacrificios de expiación por el perdón de los pecados en el templo de Jerusalén: Jesús mismo, por el sufrimiento padecido, es quien ahora obtiene el perdón y la salvación para todos los pueblos. El autor interpreta la vida terrenal de Jesús como un ofrecimiento sacerdotal hecho de "ruegos y súplicas con poderoso clamor y lágrimas al que podía salvarlo de la muerte, fue escuchado por su actitud reverente". Él, hijo de Dios, es declarado sacerdote a la manera de Melquisedec, el sacerdote del que se habla en el capítulo 14 del libro del Génesis, y después en el Salmo 110, citado en la carta. Melquisedec, rey de Salem (Jerusalén), fue al encuentro de Abrahán ofreciéndole pan y vino, y lo bendijo: "¡Bendito sea Abrán del Dios Altísimo, creador de cielos y tierra!" No era un sacerdote del Dios de Israel, pero reconoció en Abrahán la presencia del Dios Altísimo. A través de Jesús cada uno de nosotros, independientemente del pueblo al que pertenezca, puede formar parte del sacrificio de salvación que Jesús ha ofrecido sobre la cruz. Es más, cada uno de nosotros, a través de su testimonio, puede ayudar a los demás, incluso a quien está lejos de Dios, para reconocer al Dios altísimo, el Padre de Jesús.

La pregària és el cor de la vida de la Comunitat de Sant’Egidio, la seva primera "obra". Al final del dia, totes les Comunitats, tant si són grans com si són petites, es reuneixen al voltant del Senyor per escoltar la seva Paraula i dirigir-s'hi en la seva invocació. Els deixebles només poden estar als peus de Jesús, com Maria de Betània, per triar la "millor part" (Lc 10,42) i aprendre'n els seus mateixos sentiments (cfr. Flp 2,5).

Sempre que la Comunitat torna al Senyor, fa seva la súplica del deixeble anònim: "Senyor, ensenya'ns a pregar" (Lc 11,1). I Jesús, mestre de pregària, respon: "Quan pregueu, digueu: Abbà, Pare".

Quan preguem, encara que ho fem dins del cor, mai no estem aïllats ni som orfes, perquè en tot moment som membres de la família del Senyor. En la pregària comuna es veu clarament, a més del misteri de la filiació, el de la fraternitat.

Les Comunitats de Sant'Egidio que hi ha al món es reuneixen als diferents llocs que destinen a la pregària i presenten al Senyor les esperances i els dolors dels homes i les dones "malmenats i abatuts" de què parla l'Evangeli (Mt 9,36). En aquella gent d'aleshores s'inclouen els habitants de les ciutats contemporànies, els pobres que són marginats de la vida, tots aquells que esperen que algú els contracti (cfr. Mt 20).

La pregària comuna recull el crit, l'aspiració, el desig de pau, de guarició, de sentit de la vida i de salvació que hi ha en els homes i les dones d'aquest món. La pregària mai no és buida. Puja incessantment al Senyor perquè el plor es transformi en joia, la desesperació en felicitat, l'angoixa en esperança i la solitud en comunió. I perquè el Regne de Déu arribi aviat als homes.