De internationale bijeenkomst “Imagine Peace”, georganiseerd door de Sant'Egidio-gemeenschap, werd geopend in het Palais des Congrès in Parijs, met de deelname van de franse president Emmanuel Macron, Andrea Riccardi, de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo, de rector van de Grote Moskee van Parijs Chems-Eddine Hafiz, de opperrabbijn van Frankrijk Haïm Korsia en de katholieke aartsbisschop Laurent Ulrich.
Tijdens de openingsceremonie bedankte aartsbisschop Laurent Ulrich de Sant'Egidio-gemeenschap voor de keuze van Parijs als gaststad voor de bijeenkomst en beschreef het evenement als “een groot geschenk” voor de stad en voor Frankrijk. Hij benadrukte het belang van verbeelding (Imagine) bij het bouwen aan een betere wereld: “Als we naties kunnen verenigen rond de Olympische gedachte of een kathedraal kunnen herbouwen, dan ligt 'Imagine peace' binnen ons bereik.”
Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, herhaalde de noodzaak van deze bijeenkomst door te zeggen: “Het moest hier plaatsvinden, in Parijs, een stad van vrede, waar de Verklaring van de Rechten van de Mens werd ondertekend. Ze benadrukte de geest van broederschap die dit jaar in Parijs heerst en die tot vrede kan leiden.
Opperrabbijn Haïm Korsia zei: “We moeten ons de vrede voorstellen, want we hebben geen vrede”. Hij feliciteerde Sant'Egidio met het feit dat ze dit thema durfden aan te pakken en zei: “Alleen al daarvoor verdienen jullie de Nobelprijs voor de Vrede.
De ontroerende getuigenis van Alina Hassani, een jonge Afghaanse vluchtelinge die in België aankwam dankzij de humanitaire corridors van Sant'Egidio, illustreerde het leed dat in Afghanistan geleden werd onder het Taliban-regime. Ze riep op tot voortdurende steun voor Afghaanse vrouwen en meisjes.
Chems-Eddine Hafiz, rector van de Grote Moskee van Parijs, citeerde Victor Hugo: “Wanneer een mens vol wanhoop is, is er niets verheveners dan tot hem te spreken over vrede en vergeving”. Hij benadrukte de rol van de dialoog tussen religies bij het opbouwen van een rechtvaardigere samenleving. Hoewel hij bezorgd was over het geweld in Gaza, benadrukte hij het belang van het werk van Sant'Egidio in het streven naar dialoog tussen christenen, moslims en andere religieuze gemeenschappen.
Justin Welby, primaat van de Anglicaanse gemeenschap, bedankte Sant'Egidio voor het niet aflatende geloof in gebed als een middel voor vrede: “Dank u dat u ons hoop geeft. Laten we bidden voor vrede, want wanhoop heeft geen toekomst.
Amin Maalouf, permanente secretaris van de Académie française, waarschuwde voor een nieuwe wapenwedloop en hekelde het onvermogen van wereldleiders om internationale betrekkingen te beheren. Hij benadrukte de dringende behoefte aan een nieuw mondiaal model: “Als ik één gebied van incompetentie zou moeten aanwijzen, dan zou dat ons onvermogen zijn om de relaties tussen de verschillende componenten van de mensheid te beheren”.
Andrea Riccardi hield een vurig pleidooi voor het herontdekken van de vredescultuur, waarbij hij stelde dat “spreken over vrede vandaag de dag een utopie lijkt”. Hij wees erop dat internationale instellingen zoals de VN vaak niet over de nodige autoriteit beschikken. Hij hekelde ook de bagatellisering van oorlog en moedigde verbeelding aan als middel om alternatieven te vinden: “We moeten ons vrede voorstellen en religies moeten het samenleven herontdekken.
Tot slot gaf president Emmanuel Macron aan trots te zijn dat hij gastheer is van deze bijeenkomst, waardoor Parijs een symbool van hoop wordt in een verdeelde wereld. Hij stelde drie acties voor: de manier waarop we naar dingen kijken opnieuw humaniseren, anderen erkennen om samen te kunnen leven, en aan de vrede werken door middel van creatieve inspanningen. Macron riep op tot collectieve verantwoordelijkheid om een nieuwe internationale orde op te bouwen en de betrekkingen met Rusland te herstellen: “We moeten vredestichters zijn, zelfs als de weg moeilijk is”.