"We laten jullie niet alleen". De omarming van Rome voor de joodse gemeenschap tijdens de mars voor #16oktober1943

Een plein vol jongeren, ouderen en kinderen, samen in diversiteit, heeft ervoor gekozen om de onschuldige slachtoffers van de deportatie van de joden op 16 oktober 1943 door nazi-fascistische troepen niet te vergeten. De stille tocht die ieder jaar gehouden wordt door de Gemeenschap van Sant'Egidio en de Joodse gemeenschap van Rome, heeft inwoners en instellingen verzameld om te herinneren, juist in de pijn van de recente aanslag op de synagoge in Halle.
"Terwijl de handen van de jongeren de borden vasthouden met de namen van de plaatsen van verschrikking, van de vernietigingskampen, beschermt onze aanwezigheid allen die door de haat van de demagogie vijanden worden genoemd met een omarming." Dat zijn de eerste woorden van solidariteit van de tocht, die geuit werden door don Marco Gnavi.
“Geen enkele gemeenschap mag alleen gelaten worden” reageert de president van Sant’Egidio Marco Impagliazzo, want “we kunnen niet in dezelfde stad naast elkaar leven zonder vriendschap”. Het is onderwijs door het voor te leven in het centrum en in de buitenwijken, om de stad menselijker te maken. Het is ook de band tussen de Gemeenschap van Sant'Egidio en de joodse gemeenschap, die sinds 1994 samen de dramatische dagen van 1943 gedenken. Die gebeurtenissen in het verleden lijken weinig met de huidige stad te maken te hebben. "De herinnering van de Shoah heeft niet geholpen om andere tragedies te voorkomen, noch om de haat uit te roeien die zo sterk geweest is", sprak de voorzitter van de joodse gemeenschap in Rome Ruth Dureghello, waarmee zij de globale dimensies van de raciale haat aanduidde en de woorden en aanvallen op het internet.
“We moeten reageren met het leven. Dat is het ware getuigenis dat we moeten geven" bevestigde de opperrabbijn van Rome, Riccardo Di Segni, tegenover de antisemitische aanvallen. En we moeten een aanwezigheid van duizenden van de joodse gemeenschap van Rome terugkrijgen.
De burgemeester Virginia Raggi onderstreepte het belang van het getuigenis dat doorgaat met de jongeren, onder wie degenen die deelnemen aan de herinneringstochten naar de plekken van de deportaties en slachtpartijen. Volgens de president van de Regio Lazio Nicola Zingaretti “is bagatelliseren de grootste fout”. Beschadigde struikelstenen, spreekkoren in het stadion en andere vormen van antisemitisme zijn "nieuwe instrumenten van besmetting die het monster van discriminatie voeden".

De laatste woorden van de manifestatie, uitgesproken door bisschop Ambrogio Spreafico, klonken als een heilige plicht: "We laten jullie nooit alleen".

VIDEO