Refugiats, persones desplaçades. Amb motiu del Dia Mundial del Refugiat, s'han visitat els camps de refugiats a Moçambic, on convergeixen la humanitat marcada per la pobresa, el canvi climàtic i la violència. En aquestes regions, la Comunitat de Sant'Egidio promou la pau, a través de la solidaritat i la pregària.
Els violents atacs a la província de Cabo Delgado. L'ajuda de Sant'Egidio als grans camps de desplaçats interns.
Des de 2017, l'extrem nord de Moçambic, concretament la província de Cabo Delgado, ha estat víctima de violents atacs d'extremistes islàmics. És l'àrea del país més rica en recursos naturals, hi ha grans dipòsits de gas però també robins i altres minerals preciosos.
Els atacs violents a pobles pobres de grangers o pescadors, a més de causar centenars de morts, estan causant la fugida de milers de dones, homes i nens. S'estima que 200.000 refugiats interns busquen seguretat a les portes de la ciutat de Pemba, la capital de la província de Cabo Delgado, així com a la província contigua, Nampula. Juntament amb la Càritas Diocesana de Pemba, la Comunitat recentment ha portat ajuda alimentària i sabó a un dels camps prop de Pemba, en Metuge, on actualment hi ha unes 15.000 persones. En els propers dies, també es durà ajuda a altres dos camps situats a la província de Nampula, a Namialo i Nacarroa.
Propers als refugiats ambientals, als camps hi ha reubicació de les víctimes del cicló Idai.
A prop de Beira hi ha tres camps de reubicació per a les víctimes del cicló Idai, que el març del 2019 va destruir o danyar el 90% dels habitatges de la ciutat. Fins avui, unes 1.500 famílies viuen entre els tres camps. Algunes han viscut en carpes durant més d'un any, d'altres han construït cases de palla i fang.
Tot i la relativa proximitat a Beira, alguns camps estan aïllats i han anat creixent en àrees desforestades per deixar espai als nouvinguts. Des del començament de l'emergència, la Comunitat ha realitzat diverses distribucions d'aliments, sabó i desinfectant per a l'aigua. Continuaran en les properes setmanes.
Lliurament de kits de necessitats bàsiques al camp de Maratane.
VÍDEO
Aliments per a nens i famílies al camp per a refugiats africans de Maratane.
Originalment era una leproseria i un centre per al tractament de la tuberculosi. Maratane és avui un camp de refugiats, a 30 km de Nampula, la ciutat més gran del nord de Moçambic. Allotja uns 9.000 refugiats procedents principalment de la República Democràtica del Congo i Burundi, però també d'Etiòpia, Somàlia i Rwanda.
La Comunitat ha visitat el camp des de 2011, any en què hi va haver una gran onada de refugiats procedents principalment de la Banya d'Àfrica, afectats per una greu sequera. Posteriorment, el 2015 van arribar refugiats procedents de Burundi i la regió del Kivu, al Congo.
Des de fa quasi deu anys, la Comunitat ha ofert menjar als nens del camp cada setmana, així com a molts altres nens moçambiquesos que viuen al camp amb les seves famílies. Normalment es compten entre 300 i 350 infants. La cita per dinar també és una oportunitat per crear moments de celebració amb tots ells. Amb l'inici del lockdown, aquest dinar s'ha hagut de suspendre, però les famílies segueixen rebent un paquet d'aliments de la Comunitat.