De Gemeenschap van Sant'Egidio betuigt haar diepste medeleven met de families van de slachtoffers die vermist zijn geraakt bij de schipbreuk van een boot in de Straat van Sicilië, die plaatsvond op 3 augustus jongstleden, maar waarover pas vandaag werd bericht na de redding van de enige vier overlevenden, die dagenlang op zee waren gebleven.
Geconfronteerd met de dood van 41 mensen, waaronder drie kinderen, kan men zich niet beperken tot verontwaardiging of het koelbloedig bijwerken van de dramatische cijfers van de slachtoffers van de wanhopige reizen over de Middellandse Zee. We moeten onze traagheid van ons afschudden en middelen investeren in het redden van de levens van mensen in gevaar.
Dit is een krachtige oproep aan heel Europa, in het bijzonder aan de landen in het Middellandse Zeegebied die geografisch het dichtst bij de schipbreuken liggen, zoals - naast Italië - Griekenland, Malta en Spanje: voordat we bespreken hoe we de migratiestromen kunnen beheersen, moet alles in het werk worden gesteld om de mensen in gevaar te redden. De Europese Commissie moet meer verantwoordelijkheid nemen met alle instrumenten die zij tot haar beschikking heeft voor dringende reddingsacties.
Het is vervolgens noodzakelijk om modellen te stimuleren die werken omdat ze integratie bevorderen, zoals de humanitaire corridors, die onze Gemeenschap sinds 2016 samen met verschillende realiteiten nastreeft, maar het is nu voor iedereen - instellingen, het bedrijfsleven en gezinnen - duidelijk dat het nodig is om de mogelijkheden van binnenkomst om arbeidsredenen te verruimen, wat Italië en andere Europese landen zo hard nodig hebben.