WERELD

De zomer van solidariteit zonder grenzen van Youth for Peace, van Afrika tot Rome, via Griekenland

De zomer van Youth for Peace heeft bestemmingen die allesbehalve triviaal zijn: van Malawi tot Athene en de buitenwijken van Rome ontmoeten we ze met kinderen, vluchtelingen en armen, in een solidariteit zonder grenzen.

In Griekenland
Dit is het derde jaar dat Youth for Peace naar Athene reist om een Summer School te doen met de kinderen van het vluchtelingenkamp Schisto. In het kamp wonen ongeveer duizend mensen. Het ligt in open land, is slecht verbonden met de stad, de vluchtelingen binnen hebben moeite om buiten te komen om te werken en isolement is het grootste probleem.
Iedereen leeft opgesloten in zijn kamer, in kleine containers die allemaal op elkaar lijken, en je gaat maar één keer per week naar buiten voor voedselhulp.
Meer dan honderd kinderen tussen 5 en 12 jaar hebben zich ingeschreven voor de zomerschool.

"Elke dag," vertellen ze ons, "nemen sommigen van ons ongeveer vijftig kinderen mee uit het kamp, terwijl de anderen op het kamp blijven. De kinderen zijn enthousiast als ze 's ochtends de bus nemen om naar een parochie in het noorden van Athene te gaan die ons ontvangt voor dagelijkse activiteiten. Daar leren we Engels, schilderen we, spelen we spelletjes en lunchen we elke dag samen. Andere dagen maken we uitstapjes door de stad. Op de terugweg vallen de kinderen door de vermoeidheid van de dag in slaap in de bus en het is elke dag weer leuk om kinderen met verschillende achtergronden met elkaar te zien spelen over taalbarrières heen. Afghanen, Congolezen, Koerden, Syriërs en Somaliërs leren elkaar kennen en leren vrienden te maken. Eenmaal terug in het kamp herenigen we ons met de groep die daar de hele dag heeft doorgebracht, in de ruimtes die de administratie ter beschikking stelt. Het kamp biedt niet veel activiteiten voor de kinderen, die vaak niet eens naar school gaan gedurende het jaar, en op de warmste dagen van het jaar is dit gemis voelbaar. Alle gezinnen die in het kamp verblijven, zijn al lang in Griekenland. We kennen gezinnen die er al drie jaar verblijven, maar er zijn er ook die vijf jaar geleden in Griekenland aankwamen en om de twee jaar van de ene plaats naar de andere verhuizen".

In Malawi

In Balaka, een dorp in Malawi waar Sant'Egidio zoveel actieve projecten heeft - DREAM, voor de behandeling en preventie van AIDS en meer; BRAVO!, voor de registratie van de burgerlijke stand; het voedingscentrum dat ongeveer 200 kinderen per dag een volledige maaltijd garandeert - hebben de jongeren van Youth for Peace leven gegeven aan dagelijkse activiteiten van onderwijs (Engelse taal, basisvaardigheden op school...), vredeseducatie, spelletjes en grote feesten, waar de kinderen de ruimte vinden om te praten over belangrijke onderwerpen zoals de toekomst, vrede, hun dromen...
Veel van deze kinderen leven op straat, of zonder ouders, en naast voedsel hebben ze veel dingen nodig zoals kleding, schoenen, schoolspullen. Velen worden gedwongen om te werken of zware taken te verrichten, zoals water halen uit waterputten, vaak vele kilometers van huis.
Velen moeten uren lopen om het voedingscentrum of de school te bereiken, en op deze drukke dagen staan ze heel vroeg op om op tijd te zijn voor hun ochtendafspraak.
Samen met de Youth for Peace uit Rome komt er elke dag een groep middelbare scholieren uit Balaka om te helpen met activiteiten, maar vooral om een dag van vriendschap door te brengen. Een aantal van hen zijn voormalige kinderen van het voedingscentrum, die, volwassen geworden, het verlangen voelen om de genegenheid die ze hebben ontvangen terug te geven.
In de gevangenis van Mulanje dezelfde sfeer; de jongeren brachten er een bezoek en deelden de ervaring van de Gemeenschap van Sant'Egidio die, binnen de gevangenis, gevangenen en gevangenisbewakers verenigt. Een droom die de grenzen van onrecht en vooroordelen overschrijdt en het leven verandert van degenen die hem beleven. "We brachten alle 420 gedetineerden een geschenk bestaande uit brood en een kilo suiker; we baden samen met de Mulanjegemeenschap, daarna was er een feest met liederen, dansen, sketches en tot slot sport," vertellen de jongeren ons.

En in de stad


Zelfs voor degenen die in de stad zijn gebleven, is er veel te doen: de armen gaan niet op vakantie, en na de zomerscholen, waar honderden kinderen uit de buitenwijken op af kwamen, zijn de jongeren van Youth for Peace regelmatig aanwezig in de mensa van Sant'Egidio in Rome, waar veel behoefte is aan hulp bij de ontvangst en het serveren van maaltijden.