Op donderdag, 14 oktober, vond een gebed voor de vrede in de geest van Assisi plaats in Kachia, Kaduna State, Nigeria, in het spoor van de gebedsontmoeting voor het Collosseum in Rome.
Christelijke en islamitische religieuze leiders, traditionele hoofden en verantwoordelijken van jeugdorganisaties kwamen samen onder het motto "Peace is the Future". Samen dachten ze na over de oorsprong van het geweld in hun regio en over mogelijke uitwegen.
Veertig leiders namen deel aan de besloten dialoog over het conflict. Nadien volgde een publieke ceremonie voor een publiek van 300 voornamelijk jonge mensen.
De vredeswil van een bevolking die uitgeput is door de voortdurende moordpartijen, gewelddaden en ontvoeringen was voelbaar tijdens de hele ontmoeting. Er kwam een groot verlangen naar vreedzaam samenleven naar voor. Zoals een van de deelnemers opmerkte: "we worden aangeleerd om elkaar te haten, maar eigenlijk zijn we allemaal slachtoffers van de situatie."
Vooral dit zuidelijke deel van de deelstaat Kaduna wordt al lang geconfronteerd met geweld. Het wordt voorgesteld als een conflict tussen moslims en christenen, tussen herders en landbouwers, maar in werkelijkheid zijn er criminele elementen aan het werk die gesteund worden door externe kachten. Er is een grote nood voor lokale oplossingen, want grote alomvattende top-down oplossingen lijken niet te werken.
De dag voor de ontmoeting werden nog drie seminaristen van het bisdom Kafanchan ontvoerd. Tijdens de vredesontmoeting kwam het goede nieuws binnen van hun vrijlating.
De ontmoeting was georganiseerd door de Gemeenschap van Sant'Egidio, die met verschillende gemeenschappen aanwezig is in Kaduna, in samenwerking met het aartsbisdom Kaduna, het bisdom Kafanchan en andere religieuze en traditionele leiders.
Voor de meeting bracht een delegatie van Sant'Egidio noodhulp aan een kamp in de buurt van Kachia, waar vluchtelingen wonen die hun huizen hebben moeten verlaten wegens het aanhoudend geweld. De voedselhulp werd mogelijk gemaakt door de hulp van de ambassade van België in Nigeria.