news

"Bedankt voor jullie hulp; alles is gesloten." Ook in Barcelona gaat het uitdelen van maaltijden op straat en in de mensa door

19 Maart 2020 - BARCELONA, SPANJE

Homelesscoronavirus

Deel Op

Bedankt dat jullie mensa open blijft, alles is gesloten. Bedankt voor de bekers water en voor het eten. Bedankt voor de vriendschap,” zegt José, een man die de mensa (het restaurant voor daklozen) van de Gemeenschap van Sant'Egidio in Barcelona bezoekt.

Het is vreemd om geen hand te geven, elkaar korter te ontmoeten, minder mensen tegelijk binnen te laten en van op afstand met elkaar te spreken... maar elk gebaar, elke glimlach, elk vriendelijke woord, elke hulp… is dezer dagen krachtiger dan ooit. Ja, de epidemie dwingt ons om fysiek meer afstand te houden van de ander, maar de solidariteit verenigt ons en geeft ons kracht tegen de angst en helpt ons om elkaar te beschermen.

In deze tijd van van de corona noodsituatie blijven de deuren van de mensa geopend, net als het uitdelen van maaltijden op straat. Het gaat erom de honger en de eenzaamheid te bestrijden in een volledig verlaten stad, waar veel doensten aan de armen gesloten zijn. Maar de armen zijn er nog. Er komen meer mensen dan vroeger en allemaal krijgen ze te eten.

We moeten bij hen halt houden om hulp te geven en de hygiënische maatregelen uit te leggen die genomen moeten worden en ook om noodzakelijke hygiënische produkten te overhandigen. De zorgen over de sluiting van enkele instelllingen nemen toe.