news

De internationale gemeenschap mag Somalië niet aan zijn lot overlaten. Sant'Egidio betuigt medeleven en vraagt dringend om inspanningen voor vrede

28 December 2019

TerrorismAfrica

Deel Op

De Gemeenschap van Sant'Egidio betuigt haar medeleven met het Somalische volk en haar instituties, na de zware aanslag in Mogadishu met honderd doden tot gevolg, onder wie vele jongeren en studenten.
Somalië is sinds 1992 verwikkeld in een oorlog en is de laatste decennia is getransformeerd tot een serie opeenvolgende verliezen onder de burgerbevolking. Een meestal vergeten conflict waar het leven van een mens niet meer telt. Er gaat geen week voorbij zonder slachtoffers als gevolg van terroristische aanslagen van verschillende intensiteit. Ondertussen is het land verdeeld terwijl Somalische leiders onderling geen overeenstemming weten te bereiken over één grondwet en de institutionele orde in het land. Talloze pogingen zijn de afgelopen jaren mislukt, en de Somalische regio's scheiden zich een voor een af, in een soort 'redden wat er te redden valt' als gevolg van de internationale desinteresse waardoor ze in de steek gelaten worden.

De Gemeenschap van Sant'Egidio veroordeelt de zoveelste terroristische aanslag en vraagt de internationale gemeenschap met aandrang om Somalië niet over te laten aan een lot van dood en desintegratie, maar te energie en middelen te investeren die bijdragen aan de vrede. In ons werk met vluchtelingen ontmoeten we veel Somaliërs die gevlucht zijn uit hun onleefbare land. Ze vertelen ons vreselijke verhalen over de oorlog en het lijden waar niemand meer naar luistert.
Er is een golf van internationale verontwaardiging en inspanningen nodig zodat ook in Mogadishu een einde komt aan deze absurde manier van sterven.