news

Padre Solalinde: "De drugshandelaren trotserend om de migranten te redden, heb ik begrepen dat alleen de jongeren de wereld kunnen redden"

15 Oktober 2018 - BOLOGNA, ITALIË

Mexico#BRIDGESOFPEACE2018

Jongerenontmoeting tijdens “Bruggen van Vrede” in Bologna

Deel Op

“De migrantencrisis heeft veel te maken met de spirituele zwakheid van onze samenleving: alleen de jongeren kunnen ons helpen”. Voor de internationale ontmoeting "Bruggen van Vrede" in Bologna, jaarlijkse etappe van de ontmoetingen in de geest van Assisi waarin elk jaar leiders van de wereldreligies samen met intellectuelen, politici en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk veld, met elkaar spreken en bidden voor de vrede, heeft de Gemeenschap van Sant'Egidio dit jaar vele getuigenis verzameld van de problemen van onze tijd. Onder hen is ook padre Javier Solalinde, Mexicaans priester, die in 2007 een centrum heeft opgericht voor hulp aan migranten die op weg zijn naar de Verenigde Staten.

Padre Solalinde vertelde over zijn inzet voor wie proberen te vluchten uit Centraal-Amerika, waarbij hij de fundamentele relatie laat zien tussen de actuele problemen en de crisis in de drijfveren en waarden die de westerse wereld doorkruist. "Op mijn reis met de migranten - legde padre Solalinde in een theater uit aan enkele honderden jongeren uit Bologna - heb ik ontdekt dat religie nutteloos wordt zonder de praktijk van rechtvaardigheid en solidariteit. De meest rijke en machtige mensen op onze planeet, de meest bloeddorstige cartels noemen zich katholiek, maar zijn handlangers van het neoliberalisme dat de armen verdrukt en de migranten doodt.  Het risico van de religies is dat wij in onze devotie zelf spreken, maar er niet in slagen om naar God te luisteren”.
 
Javier Solalinde, die meerdere keren met de dood bedreigd is door "drugskartels" omdat hij hen had aangeklaagd voor misbruik en geweld tegenover de migranten,vertelde ontroerd hoe hij aanmoediging en openheid ervoer van jongeren uit de VS, tegenover de tegenstand van diverse staten en de groei van een harde, fundamentalistische mentaliteit. "Studenten uit diverse staten in de VS komen om de jonge migranten te ontmoeten in onze opvanghuizen en bouwen bruggen van dialoog en vriendschap. Deze verandering van hun mentaliteit helpt hen om een nieuwe visie te krijgen en, teruggekeerd naar hun universiteit, spreken ze met velen. Niet al deze jongeren zijn religieus, maar, gevormd door deze ervaring, worden ze gelovigen: ze leren om te luisteren en te hopen op een betere toekomst voor allen".
 
Padre Solalinde heeft de jongeren vervolgens gevraagd om "zich te laten raken" door de ellende van mensen en "op te staan" tegen het kwaad en de onmenselijkheid.