news

Regenseizoen in Guinée, maar voor de Gemeenschap van Barcelona is het vooral een #zomervansolidariteit

27 Juli- 2018 - GUINEA

Deel Op

Van Catalonië naar het hart van Afrika in een klimaat van barmhartigheid. Dat was de reis die een groep van de Gemeenschap van Sant'Egidio in Barcelona maakte. Deze dagen deden zij mee aan de activiteiten van het DREAM centrum in Conakry in Guinée.

Het is een land dat een zware politieke en economische crisis doormaakt. De bevolking moet talloze moeilijkheden overwinnen om de kleine problemen van elke dag op te lossen.
Er zijn stakingen in de benzinetoevoer en demonstraties die het verkeer hele dagen blokkeren. Maar ondanks de problemen in de aanvoer van medicijnen en voedsel, blijven de centra van het DREAM programma een hoop voor velen.

In Conakry en de centra in de omgeving (Fassia, Dubreka en Saint Gabriel) maken meer dan 4.000 patiënten deel uit van het programma. De jongeren uit Barcelona sloten zich aan bij de initiatieven van de activisten van 'Sant'Egidio-Je Dream'. Samen met hen hebben ze gevangenen bezocht in Coyah en Dubreka. Een van hen vertelt:

"Hun bezoek is een licht temidden van de absolute duisternis. In de cellen is er geen ruimte om je te bewegen, geen licht, geen water en geen toilet. Je kunt er nauwelijks ademhalen. In deze omstandigheden moeten de gevangenen maanden of jaren overleven. Vanuit de cellen zongen ze ons toe: "Jesus Seigneur, viens à nous sauver". Na hun rechtszaak moeten alle gevangenen een borgsom betalen om te vertrekken. Als ze daar de middelen niet voor hebben, blijven ze vastzitten. Zoals Rasid, 20 jaar, uit Sierra Leone. Hij verblijft al drie maanden in de gevangenis van Coyah. Hij komt samen met 13 andere gevangenen vrij dankzij de inzameling van geld onder vele vrienden van Sant'Egidio in Barcelona. De nieuwe schoenen die ze hem zullen geven op de dag van vertrek zijn bedoeld om nieuwe wegen te bewandelen, ver van de gevangenis.

In de gevangenis van Dubreka zitten 100 gedetineerden. Velen van hen zijn ziek als gevolg van de slechte omstandigheden waarin ze leven. We hebben de cellen, de oude kachels en hun kleding gedesinfecteerd. En we hebben nieuwe matrassen gekocht om op te slapen en medicijnen om hun wonden te helen. En ook enkele bordspellen zodat ze zich kunnen vermaken in afwachting van hun vrijlating".

Ze gaan door met deze zomer van solidariteit en nemen deel aan de School van Vrede en aan het uitdelen van voedsel en kleding aan de bedelaars die op straat leven. Het regent hard in Conakry deze dagen, maar het licht van deze vakantie is moeilijk te vergeten.


 Regenseizoen in Guinée, maar voor de Gemeenschap van Barcelona is het vooral een #zomervansolidariteit
Regenseizoen in Guinée, maar voor de Gemeenschap van Barcelona is het vooral een #zomervansolidariteit