news

Een geschenk aan Mozambique voor de 50e verjaardag van Sant’Egidio: het nieuwe DREAM centrum in Zimpeto, Maputo

8 Juni- 2018 - MAPUTO, MOZAMBIQUE

Dreamsantegidio50

De Mozambicaanse president Felipe Nyusi aanwezig bij de opening

Deel Op

Voor de 50e verjaardag van Sant’Egidio heeft DREAM een geschenk voor Mozambique: de opening van het DREAM Centrum in Zimpeto, in de periferie van Maputo. De President van de Republiek Mozambique, Z.E. Filipe Jacinto Nyusi, eert de Gemeenschap door op 7 juni de openingsceremonie te leiden.

Het centrum van meer dan 1300 m2 beschikt over een gespecialiseerd laboratorium voor moleculaire biologie, een DREAM centrum voor de ondersteuning aan mensen met AIDS, tuberculose, hoge bloeddruk, diabetes en hepatitis. Ook is er de mogelijkheid van een screening op baarmoederhalskanker. Zoals in elk DREAM centrum wordt er thuiszorg en voedingsondersteuning geboden. Ook gezondheidsvoorlichting en bewustwordingscampagnes ontbreken niet.

De president werd bij zijn bezoek aan het DREAM programma en aan de Gemeenschappen in Mozambique verwelkomd door professor Cristina Marazzi, vicevoorzitter van de Gemeenschap. In zijn toespraak en tijdens het bezoek aan de verschillende faciliteiten van het centrum benadrukte hij hoe de Gemeenschap van Sant’Egidio een trouwe vriend van het land is geweest, in het bijzonder op de moeilijke momenten, en zich heeft ingezet voor de vrede en voor de verlichting van het grote lijden dat de AIDS-epidemie heeft veroorzaakt. Verder benadrukte hij dat de oprechte vriendschap van Sant'Egidio van grote waarde is in het antwoorden op de werkelijke behoeften van de bevolking. Hij vroeg om de inzet voor de dialoog en de stabiliteit van de vrede nooit te verminderen. 

De president was niet alleen onder de indruk van de hoge kwaliteit van de faciliteiten van het centrum - hij vroeg de Mozambicanen om daar speciale zorg voor te hebben, - maar ook van de vreugde van de mensen die hem begeleidden bij zijn binnenkomst en vertrek. Zij lieten de blijdschap zien om deel uit te maken van de beweging “Eu DREAM”. De uitvoerend directeur van het programma, Paola Germano, refereerde in haar toespraak aan de belangrijke rol van de partners die de realisatie van het centrum mogelijk hebben gemaakt, waaronder Duitsland met de Duitse Coöperatie, het Duitse AIDS-fonds, de ambassade van Japan, het ENI fonds, de 'National Trust for Italy' en het 'Kindermissionwerk'. Ook benadrukte zij dat de inspanningen van het DREAM programma een manier zijn om de vrede in het land te versterken.