In 2020 is het 1300 jaar geleden dat de heilige Egidius is gestorven. Volgens de traditie stierf hij in 720 in het door hem gestichte klooster in het zuiden van Frankrijk dat vanaf de Middeleeuwen een pelgrimsoord is geworden vanuit heel Europa.
Op 1 september, het feest van Sint Egidius, vieren we dit jubileum met een eucharistieviering voorgegaan door kardinaal Matteo Zuppi, aartsbisshop van Bologna en titularis van de kerk van Sant'Egidio, op het plein van Santa Maria in Trastevere in Rome, om 19.30 uur.
Het is een feest uit dankbaarheid voor de bescherming van de heilige Egidius, van wie de Gemeenschap de naam draagt; een reden tot dankbaarheid en een kostbare erfenis voor het leven van de armen.
Dat vieren we in verbinding met alle Gemeenschappen ter wereld, verbonden door streaming, en met het netwerk van gemeenten van wie Sint Egidius de patroonheilige is, en met alle vrienden die ons nabij zijn.
De liturgie wordt rechtstreeks uitgezonden op 1 september om 19.30 uur via de website www.santegidio.org, ook op de pagina's in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Pools en Hongaars, en op de volgende social media kanalen:
YouTube: IT - EN - ES - FR - PT - PL - DE - CS
Facebook: IT - EN - ES - FR - PT
Website: HU
Er is niet veel bekend over het leven van Egidius, een rijke jongeman die vanuit Griekenland op zoek ging naar God. De weinige getuigenissen spreken van een verlegen man, die roem en eer schuwt maar door zijn gebed een belangrijke voorspreker wordt. Zijn reisgenoten zijn de armen: bedelaars, zieken met uiteenlopende aandoeningen, schipbreukelingen, mensen die door demonen bezeten zijn, boeren. En de hinde die door zijn hand beschermd wordt staat symbool voor een natuur die bedreigd wordt door de vraatzucht van de mens. Daarom wordt hij afgebeeld met een door een pijl gewonde hand, terwijl hij een hinde beschermt waarop door mensen gejaagd wordt.
Zijn roem is beschreven in een boek, het Liber Miraculorum, dat ook vermeldt dat zijn naam werd aangeroepen voor de meest hopeloze gevallen, en waarin enkele van de gebeden staan opgetekend die tot hem werden gericht. Een daarvan gaat als volgt:
"Egidius, dienaar Gods, u die steeds gevangenen bevrijdt, kracht van de zwakken, haven van wie de zee op gaan, beschermende toevlucht van allen die zich in een storm bevinden, kom ons te hulp."
Het kerkje van Sant’Egidio in Rome