news

In Mytilini werken Sant'Egidio en de katholieke parochie samen voor de vluchtelingen

19 Augustus 2020 - LESBOS PREFECTURE, GRIEKENLAND

#santegidiosummerLesbos

Deel Op

Dit artikel, geschreven door de pastoor van de katholieke kerk op Lesbos, pater Leon Kiskinis, verscheen op het portaal van de Griekse kerk onder de titel Συνεργασία Καθολικής Ενορίας Μυτιλήνης και Κοινότητας Αγ. Αιγιδίου

Zo'n 150 vrijwilligers van de Gemeenschap van Sant'Egidio wisselen elkaar af in de maand augustus wekelijks af in Mytilini, samen met de priesters, om hun diensten aan te bieden aan de vluchtelingen op Lesbos. Hun samenwerking met de katholieke parochie van Mytilini verloopt dit jaar voor de tweede keer harmonieus en zonder hindernissen. De parochie helpt hen op elke mogelijke manier en ze helpen de parochie met maaltijden voor de katholieke vluchtelingen die naar de kerk komen.

In de parochiekerk van Panagia in Mytilini wordt in augustus iedere zondag de Goddelijke liturgie gevierd voor katholieke vluchtelingen, om 10.00 uur in het Frans en om 11.30 uur in het Engels, en om 19.00u in Panagiouda, buiten Moria, voor hen die in de ochtend niet naar de parochiekerk konden komen. Voor Griekssprekende katholieken is er elke tweede zaterdag om 19.00 uur een viering.

Elke dag mogen zo'n 350 personen - voor het meerendeel gezinnen met heel jonge kinderen afkomstig uit Afghanistan, Iran en Syrië - Moria verlaten voor een maaltijd, aangeboden door de Gemeenschap van Sant'Egidio in een gehuurde ruimte vlak buiten Moria.

Alles gebeurt in strikte overeenstemming met de regelgeving tegen de verspreiding van Covid-19, maar in een werkelijk feestelijke sfeer. De dankbaarheid op de gezichten van de vluchtelingen helpt om taalbarrières te slechten.

Momenteel verblijven zo'n 15.000 vluchtelingen op Lesbos. Veel ngo's hebben de laatste maanden hun activiteiten stopgezet en het eiland verlaten, nu het aantal gevallen van intolerantie en geweld tegen hen toeneemt. Met de Parochie van de Transfiguratie van de Maagd en Caritas Griekenland blijven de katholieke kerk en de Gemeenschap van Sant'Egidio op de barricaden staan om de noodlijdenden te helpen.