Geen oorlog, haat en racisme meer. Appel vanuit Auschwitz van Youth for Peace aan Europa

Stille tocht voor vrede, tegen racisme en xenofobie, in het hart van de Europese ontmoeting Global Friendship. VIDEO

"Nooit meer oorlog, haat of racisme!" Deze woorden uit de oproep van Marco Impagliazzo klinken na in de oren van de meer dan duizend Europese jongeren bij het monument voor de slachtoffers van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, aan het einde van de stille tocht over het 'spoor van de dood'.

"Bij deze grafstenen - vervolgt de voorzitter van Sant'Egidio - zeggen wij: geen onverschilligheid meer. We zullen steeds blijven zeggen: war never again en ons elke dag inzetten voor de vrede. Alleen wie geen kennis hebben van de geschiedenis, zijn gedoemd die te herhalen. Wij jongeren van Global Friendship zijn ons bewust van deze verschrikkelijke gebeurtenis in Europa en verklaren dat we elke dag bewerkers van vrede, peacemakers, zullen zijn."

Het bezoek aan het museum en het monument van Auschwitz, de stille tocht naar Birkenau in het voetspoor van de gedeporteerden op weg naar hun vernietiging, waren de belangrijkste momenten van de drie dagen van de jongerenbeweging georganiseerd door Sant'Egidio getiteld 'A Global Friendship to live together in peace' waaraan jongeren uit heel Europe deelnamen -  samen met vertegenwoordigers uit Afrika en Amerika.
Tachtig jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog herdachten de jongeren hoe de volkeren van Europa na deze immense tragedie zijn opgestaan om met nederigheid en moed te bouwen aan het Europa van vandaag: een continent van vrede, waar de weg van de dialoog en het respect voor iedereen centraal staan.

De Europese jongeren hebben ook hun zorgen geuit over de opleving van antisemitische en racistische vooroordelen, over de verspreiding van onverdraagzaamheid en de groei van nationalistische, xenofobe en fascistische bewegingen. Ze voelen zich verantwoordelijk om te antwoorden op het kwaad en de logica van de muren, om te bouwen aan een alternatief voor onverschilligheid en angst.

A Global friendship to live together in peace vormt een beweging voor vrede in het bewustzijn dat er geen toekomst is zonder herinnering, zoals op de eerste dag van de ontmoeting zo treffend werd beschreven door Lidia Maksymowicz, overlevende van Auschwitz, die de ontmoeting in Krakau gisteren opende.  

Vanuit de getuigenissen van de laaste overlevenden en vanuit Auschwitz rijst een nieuwe menselijke horizon op voor de Europese landen: een beweging van aanstekelijke vriendschap voor andere jongeren, om betere mensen te worden en hun landen menselijker te maken in een Europa van vrede.

Appel van de Jongeren voor de Vrede

NEDERLANDS

 

CZ   -   DE   -   EN   -   ES   -   FR  -   HU  -   IT  -   NL  -   PL   -   PT  -   RO  -   RU  -   SK