news

Assisi: párbeszédben a békéért

2016 Szeptember 13 - RÓMA, OLASZORSZÁG

Assisi 2016#Thirst4peacePeace Meeting Assisi 2016

Assisiben szeptember 18. és 20. között nem egy ünnepi megemlékezés zajlik: emberek és vallások, akik harminc éve folytatnak párbeszédet a békéért, a világ jövőjéről beszélnek

Ossza Meg

Marco Impagliazzo, a Sant’Egidio közösség elnöke sajtótájékoztatón mutatta be a Szomjazzuk a békét. Vallások és kultúrák párbeszédben elnevezésű találkozót, amelyen Ferenc pápa is részt vesz.

Miután II. János Pál pápa 1986. október 27-én békeimádságra hívta a világvallások vezetőit, a Sant’Egidio közösség meghallgatta a pápa hívását, amelyet e történelmi jelentőségű találkozó végén mondott: “Terjesszük tovább a béke üzenetét és éljünk továbbra is Assisi szellemében.” Attól kezdve, az elmúlt harminc évben a Sant’Egidio közösség élteti és növeli “Assisi szellemét”. 

Örülünk, hogy elérkeztünk a harmincadik évhez, de a Szomjazzuk a békét. Vallások és kultúrák párbeszédben találkotó, amely szeptember 18 és 20 között zajlik Assisiben, nem egy ünnepi megemlékezés – hangsúlyozta a közösség elnöke. Inkább egy olyan történetet mesél el, amelyből sok szép új dolog született meg, egészen a mozambiki békéig. Éppen egy Assisi szellemében megrendezett találkozón történt akkoriban, hogy Beira püspöke, Jaime Gonçalves megkért minket, segítsünk a polgárháború megfékezésében, amelynek akkor már egymillió halottja volt. 1992. október 4-én eljutottunk a békekötésig. A békeszerződést Rómában írták alá, hála a Sant’Egidio közösség közvetítő tevékenységének. 1994-ben egy hasonló kérés érkezett hozzánk, keresztényekhez muszlim vezetőktől, hogy segítsünk a véres polgárháborúban szenvedő Algériának: a következő évben aláírták a római platformot annak érdekében, hogy békés megoldást találjanak a válságra. 

Sok más országról lehetne hasonlókat elmondani az elmúlt harminc évből, kezdve Elefántcsontparttal – amely 2002 és 2011 között két részre volt szakadva – Guineáig vagy Guatemaláig. Sok vallási vezetővel és a képviselővel együtt megértettük, hogy Assisi szelleme olyan energiákat szabadíthat fel, amelyek jótéteményt jelentenek az egész világ számára. És nem szabad megfeledkezni az egyházak egymáshoz való közeledéséről sem: az 1998-as bukaresti béketalálkozó megnyitotta az utat II. János Pál pápa látogatásához, amelyre a következő évben került sor: ő volt az első pápa, aki ortodox többségű országba látogatott.

Napjainkban a globalizáció világában élünk, és olyan veszélyekkel kell szembenéznünk, mint a terrorizmus. Napjainkban nagy szükség van Assisi szellemére, amely értékes kincs, ellentmond a vallási erőszaknak és új szövetségeket hoz létre a béke érdekében. Assisi szelleme mindenki számára fontos kincs. Különösen a muszlimok számára, hiszen a történelmi iszlám híres iskolái azzal kénytelenek szembesülni napjainkban, hogy hitüket radikális módon, erőszakosan értelmezik más irányzatok. 

A Szomjazzuk a békét elnevezésű találkozó megnyitóján szeptember 18-án olyan problémákról és reményekről lesz szó, amelyek az egész világot érintik. Felszólal Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök, Bartholomaiosz  konstantinápolyi pátriárka, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke, akinek országában keresztény és muszlim vezetők segítségével nyílt meg a békefolyamat útja; és akinek országában Ferenc pápa megnyitotta az irgalmasság szentévének első szent kapuját. 

A találkozón ott lesz Baleka Mbete, a dél-afrikai nemzetgyűlés elnöke, a roueni érsek, aki szeptember 15-én Rómában részt vett a terroristák által meggyilkolt, 86 éves francia pap breviáriumának átadásán. Az imádságos könyv a Szent Bertalan-bazilikába került, amelyet II. János Pál pápa a Szent Egyed közösségre bízott, hogy őrizze korunk vértanúinak emlékeit. Jelen lesz a megnyitón a földrengést elszenvedett rieti egyházmegye püspöke, Domenici Pompili; az afrikai gyerekek oktatását támogató spanyol-argentin szervezet, a ProFuturo elnöke, Cèsar Alierta. Ott lesznek néhányan a humanitárius folyosókon keresztül Rómába érkezett menekültek közül, ők együtt is ebédelnek majd a pápával. Ferenc pápa látogatása nagy öröm a közösségnek és bátorítást jelent, hogy járjanak továbbra is Assisi szellemében. 

Jelen lesznek a megnyitón a kulturális élet meghatározó képviselői is, köztük Zygmunt Bauman filozófus, valamint a Nobel-békedíj több díjazottja, köztük két tunéziai politikus, akiknek országában az arab tavasz pozitív úton haladt tovább. 

A kerekasztal-beszélgetéseken napjaink sokféle problémáját vitatják meg a vallási, politikai, kulturális élet szereplői. Meg kell említeni Israel Lau rabbit, a soá túlélőjét, aki fiatalokkal találkozik majd. 12 ezer érdeklődő regisztrált a találkozóra, amelyen 511 vallási, kulturális, politikai vezető lesz jelen.