news

Modestára emlékeztek a római Santa Maria in Trastevere-bazilikában – Senki ne haljon meg mások közönyétől kísérve!

2017 Február 5 - RÓMA, OLASZORSZÁG

HomelessModesta Valenti

Ezen a napon és az elkövetkező napokban, hetekben azokra az emberekre emlékeznek a Sant’Egidio közösség kezdeményezésére, akik a szegénység, az utcán töltött élet következtében haltak meg.

Ossza Meg

Február 5-én délelőtt megtelt a Santa Maria in Trastevere-bazilika, hajléktalanok százai érkeztek barátaikkal, hogy emlékezzenek Modesta Valentire, aki 1983. január 30-án a Termini pályaudvar előtt halt meg. Órákon keresztül ott haldoklott, mert a mentő nem volt hajlandó kórházba vinni, arra hivatkozva, hogy piszkos volt. 

Vittori Ianari mutatta be a szentmisét, aki felhívta a figyelmet arra, milyen fontos az a barátság, amelyet a szegényekkel kialakíthatunk, amelyet bárki kialakíthat a szegényekkel. Nemcsak Modestára emlékeztek, hanem felolvasták sok embernek a nevét, akik azóta az utcán haltak meg – a jelen lévő hajléktalanok és önkéntesek ismerősei, barátai voltak. Mindannyiukért meggyújtottak egy-egy szál gyertyát az Irgalmasság ikonja előtt. Ezt követően a résztvevőket ebédre hívták, az önkéntesek és a fedél nélküliek együtt ültek a terített asztalokhoz.

Ezen a szertartáson, amely immár hagyománnyá vált Rómában és más olasz városokban, idén még többen vettek részt annak köszönhetően, hogy a nagy hidegben megnőtt a szolidaritás. A közösség felhívására nagyon sokan válaszoltak, jöttek segíteni. A szertartáson nagyon sok olyan ember részt vett, akik az elmúlt napokban takarót, cipőt, meleg ruhát vittek az utcákra és elkezdték látogatni a fedél nélkül élőket. A szegényeket befogadó háló még nagyobbra nőtt ezzel.

A Santa Maria in Trastevere-bazilikában tartott imádság az első a sorban, ezt követően a tél hátralévő heteiben Róma más városnegyedeiben, olasz és európai városokban is tartanak imádságot az utcán hajléktalanokért a Sant’Egidio közösség kezdeményezésére.