news

Békefolyamat Casamance tartományban: a szenegáli kormányzat két foglyot szabadon bocsátott

2018 Január 1

Casamance
PeaceSenegal

Ossza Meg

Január elsején reggel a szenegáli Bignona környékén a szenegáli kormányzat biztonsági erői szabadon engedték a Salif Sadio vezette MFDC (Casamance-i Demokratikus Erők Mozgalma) két tagját.

A hírt a Sant’Egidio közösség közölte, aki egy ideje közvetít a szembe álló felek, a több mint 30 éve konfliktusban álló dakari kormányzat és a legnagyobb casmance-i politikai és katonai mozgalom között.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának közreműködésével végrehajtott szabadon bocsátás lépés a „kölcsönös bizalmi gesztusok” felé, amelyről a Sant’Egidio közösség székhelyén lezajlott legutóbbi tárgyalásokon állapodtak meg.

Ugyanennek a megállapodásnak a hatása, hogy 2017. december 26-án az MFDC küldöttei Djiro településen (Sindian-Bignona egyik körzete) találkoztak a lakossággal és a békefolyamat alakulásáról tájékoztattak.

A Sant’Egidio közösség közleményében kiemeli, hogy ez a két fontos lépés hozzájárulhat a szenegáli Casamance tartomány békéjének végső sikeréhez. A közösség továbbra is folytatja a szemben álló felek közti párbeszédért tett erőfeszítéseit.

Ziguinchor, 2018. január 1.