news

Nyelv, kultúra, szolidaritás: az integráció alapjai – záróvizsgát tettek a Sant’Egidio közösség nyelviskoláinak diákjai

2017 Július 19

ImmigrationLanguage School

Mindenféle nemzetből származó bevándorló diákok tettek sikeres vizsgát a közösség iskoláiban – „Új európaiak vagyunk, szeretjük Itáliát”

Ossza Meg

A Sant’Egidio közösség Lazio, Toszkána és Piemont tartományokban működő olasz nyelviskoláiban júliusban véget ért az iskolaév, a tanulók sikeres év végi vizsgát tettek. A tanulók menekültek, akik a világ minden tájáról érkeztek és Olaszországban élnek, dolgoznak, integrációs folyamatban vesznek részt, ami az olasz nyelv és kultúra megtanulásával vette kezdetét. Az integrációs folyamat azzal is gazdagodik számukra, hogy feladatokat vállalnak a Sant’Egidio közösség szegényekkel való munkájában, nehéz sorsú időseket látogatnak, segítik a közösség hajléktalanokért végzett szolgálatát.

 

 

 

A tanfolyamok végét lezáró bizonyítványosztások az utóbbi hetekben kezdődtek meg, amelynek során Livorno és Pisa iskoláiban több mint 400, Piemont tartományban 500 diák kaphatta meg bizonyítványát. Az iskolai vizsgák mellett sok tanuló a CELI emelt szintű vizsgát is teljesítette, amely a perugiai Külföldiek Egyetemére L2 kategóriájának felel meg. Róma városában a közösség iskoláinak 700 tanulója vizsgázott, akik közül 300-an a Dante Alighieri Társaság által létrehozott úgynevezett PLIDA-képesítést vették kezükbe.

A közösség iskoláiban a nyelvtanfolyamokon kívül kulturális közvetítő és háztartásvezetői képzések is indulnak. A közösség livornói és Piemont tartománybéli iskoláiban júniusban tartották az oklevélátadó ünnepségeket, többek között a Kelet-Piemonti Egyetem nagy aulájában. Az eseményre a diákokat több szociális otthon idősei is elkísérték, akik immár a bevándorlók barátai lettek. Ott voltak a közösség békeiskolás gyerekei is, akik „új európaiakként” részt vesznek a Sant’Egidio foglalkozásain, ahol az olasz gyerekeknek a háború borzalmáról, az Európába való átjutás nehézségéről beszélnek, hogy érzékennyé tegyék őket korunk e drámája iránt.