news

III. Mar Gewargis asszír pátriárka a Sant’Egidio közösséghez látogatott: „Ez a testvériség reményt ad”

2016 November 19

IraqPrayerEcumenism

Ossza Meg

November 18-án este a Sant’Egidio közösség vendége volt a Keleti Asszír Egyház pátriárkája, III. Mar Gewargis Sliwa, egyháza néhány püspökével együtt. A küldöttség az előző napon Ferenc pápával találkozott.

A pátriárka látogatást tett a közösség nyelviskolájában, ahol találkozott egyháza néhány hívével, beszélgetett a humanitárius folyosón keresztül Rómába érkezett menekültekkel.

Mar Gewargis III in visita alla scuola di lingua e cultura italiana della Comunità di Sant'Egidio

Ezt követően Andrea Riccardival, a Sant’Egidio közösség alapítójával találkozott és a közösség több tagjával, akik az utóbbi években számos kezdeményzést indítottak az iraki keresztények megsegítésére.

Andrea Riccardi con Mar Gewarghis a Sant'Egidio

Mar Gewargis részt vett a Sant’Egidio közösség esti imádságán, amelynek elején Andrea Riccardi emlékeztetett az asszír keresztények szenvedéseire: „Mélyen átérezzük fájdalmas helyzeteteket…, a keresztények egysége és szeretete támaszt jelent.” Kifejezte megbecsülését az asszír egyház iránt, amely evangelizálta Ázsiát, Kínát, Indiát: „fejet hajtunk történelmetek, szenvedéseitek, mai helyzetetek előtt.”


A boldogmondásokat kommentálva a pátriárka azt kérte, imádkozzunk Irak és Szíria keresztényeiért, akik szenvednek, és közben bíznak abban, amit az Úr a boldogmondásokban kijelentett. Kérte, hogy fohászkodjunk a békéért. „A testvériségnek ez a látványa remény forrása népeink számára” – zárta beszédét
.

 

Az asszír egyház Mezopotámiában született meg (nesztoriánus egyházként is ismert), az egyik legősibb keleti egyház. Misszionáriusai India és Kína felé indultak el. Az asszír keresztények ma Irak északi részén élnek, az Iránnal, Szíriával és Törökországgal határos területeken.

1940-ben a pátriárkátus székelyét az egyesült államokbeli Chicagóba tették át, de III. Gewa
rgis pátriárka megválasztása után egy bátor és jelentőségteljes döntést hozott a szinódus: visszatértek az iraki Erbílbe.

A Sant’Egidio közösséggel való barátságuk az 1990-es, Bariban megrendezett béketalálkozón kezdődött, majd az 1993-as milánói találkozón folytatódott. Ezt követően számos közös szolidaritási kezdeményezés született. 2014 óta még szorosabb a kapcsolat, a közösség segíti a moszuli és erbíli keresztényeket, akiknek a háború miatt el kellett menekülniük otthonaikból.