news

Lampedusa, Sant’Egidio közösség: Még mindig túl sokan vesznek a tengerbe

2017 Október 3

Immigrationhumanitarian corridor

Az embercsempészettel szemben: humanitárius folyosók és új, legális utak az olaszországi belépéshez

Ossza Meg

Október 3-án egész Európa a szörnyű lampedusai tragédiára emlékezik, amikor 368-an fulladtak a tengerbe, férfiak, nők, gyerekek, akik egy jobb élet reményében indultak útnak. Négy év elteltével továbbra is tragédiák történnek, sajnos még több áldozattal. Ha a számok igazak, az útnak indulók száma csökkent, de a halottak aránya drámaian nőtt: 2015-ben 1 millió 15 ezer menekültből 3 77-en fulladtak a tengerbe, 2016-ban 362 ezer menekültre 5 096 halott, míg 2017-ben eddig 130 ezer menekültre 2 655 tengerbe veszett jutott, vagyis minden 48-ból 1 életét vesztette.

Ezen az emléknapon, amikor a meghalt menekültre emlékezünk, a Sant’Egidio közösség felhívást tesz közzé, hogy van más út az emberkereskedőkkel szemben.

Mégpedig a humanitárius folyosók, amelyet az olasz protestáns egyházakkal együtt a Sant’Egidio közösség valósított meg: máig mintegy 900 Libanonból érkező szír menekültet hoztak biztonságos úton Olaszországba, olyan együttműködéssel, amely egyértelműen a beilleszkedés kultúráját célozza. Olyan modell ez, amelyet már Franciaország is átvett. A humanitárius folyosók mellett a különböző szervezetek, vállalatok és magánemberek részéről feltétlenül be kell vezetni a támogatási rendszert (sponsorship), továbbá munkavállalás céljából a legális belépés más útjait.

Ahogy összességében Európa, úgy Olaszország is annak a jeleit mutatja, hogy kezd fellendülni, és az évek óta tartó demográfiai hanyatlás miatt különböző szakterületeken új munkaerőre van szükség.