news

Az ENSZ és a Sant'Egidio közösség megállapodást írt alá New Yorkban: együttműködnek a békéért

2017 Június 9 - NEW YORK, EGYESÜLT ÁLLAMOK

PeaceUnited States

Ossza Meg

"A Trastevere kis ENSZ-szervezete" belép az ENSZ-be: június 9-én az üvegpalotában a Sant'Egidio közösség elnöke, Marco Impagliazzo és az ENSZ külügyi titkárhelyettese, Jeffrey Feltman aláírták a megállapodást, hogy együttműködnek a béke érdekében a világ számos színterén. A megállapodás alapja, hogy a közösség sikeres közvetítő tevékenységet végzett a békéért Mozambiktól Burundiig, az Elefántcsontparttól Nigerig, Koszovótól és Boszniától Guatemaláig, az utóbbi időben pedig Szenegálban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Líbiában. 

Eddig nem volt példa hasonló stratégiai szövetségre az ENSZ és egy Sant'Egidióhoz hasonló szervezet között. Nem sokkal korábban Ban Ki Mun akkori ENSZ-főtitkár megállapította: az Andrea Riccardi által alapított közösség vallás- és kultúraközi jellegével azt közvetíti, hogy a párbeszéd és a tárgyalások által képesek vagyunk olyan helyzetet teremteni, amely tartósan ellenáll az erőszaknak."

A Sant'Egidio közösséggel való együttműködés következő területe lehet Dél-Szudán, ahol a helyzet kezd tragikussá válni. A közösség 70 ország 70 ezer tagjával együtt első helyen áll a menekültválság kezelésében is: a Valdens Kerekasztal és a Protesténs Egyházak Szövetsége közreműködésével a Trastevere kis ENSZ-szervezete létrehozta a humanitárius folyosókat, hogy megteremtse a befogadás biztonságos útját a legveszélyeztetebb helyzetben lévő menekültek és migránsok számára.