news

A magyarországi Sant'Egidio közösség ismét ellátogatott a szerb határon várakozó menekültekhez

2016 December 12 - TOMPA, MAGYARORSZÁG

HungaryrefugeesRefugees

Ajándékokat, élelmet, játékokat, tűzifát vittek a röszkei és tompai határra

Ossza Meg

Néhány nappal karácsony előtt a magyarországi Sant'Egidio közösség egy csoportja ismét meglátogatta a Szerbiát az Európai Uniótól elválasztó határ előtt, Röszkénél és Tompánál várakozó menekülteket. Az utóbbi hónapokban a menekültek helyzete tovább romlott: körülbelül 120 ember, köztük 35 gyermek él ideiglenesen felállított sátrakban, miközben a hőmérséklet éjszakánként mínusz 6 fokig süllyed. A helyzetet tovább nehezíti, hogy megnőtt a várakozási idő, amíg a tranzitzónába léphetnek, ahol engedélyt kaphatnak az Unióba való belépéshez: a magyar hatóságok csökkentették az egy nap alatt kiadható belépési engedélyek számát.

 

 

 

A tompai határnál a szerb oldalon már nem láthatók a sátrak, amelyekről a múlt hónapban hírt adtunk: a szerb rendőrség kiürítette a határról látható területet, a menekültek jelenleg egy pár lépéssel távolabb lévő, elhanyagolt épület mögötti területen táboroznak.

 A UNHCR tagjainak van egyedül engedélyük arra, hogy belépjenek a szerb-magyar határon kialakított tranzitzónába, az ő segítségükkel küldték be a Sant'Egidio közösség tagjai az adományaikat: több mázsa tűzifát és brikettet, élelmet, mikuláscsomagokat a gyerekeknek.