news

Zarándoklat a Monte Sole-i náci mészárlás helyszínén – Emlékezzünk a háborúk áldozataira

2016 Június 4 - MARZABOTTO, OLASZORSZÁG

EuropeHistorical memory

1944 szeptemberében néhány nap leforgása alatt majdnem 800 civilt gyilkoltak meg.

Ossza Meg

A római közösség egy csoportja a Monte Sole-i náci mészárlás helyszíneire zarándokolt. A Bolognához közeli hegyekben 1944. szeptember 29-től pár nap alatt a német hadsereg és SS egyes egységei közel 800 embert gyilkoltak le, köztük 216 gyereket, 316 nőt és 142 idős embert. Európa nyugati részén ez volt a második világháború legnagyobb, nem zsidók ellen elkövetett öldöklése.

A mészárlásra utaló emlékek közül az egyik a romos casagliai templom, ennek oltárán ölték meg a fiatal plébánost, Ubaldo Marchionit. Az ő emlékét őrzi a fennmaradt, golyókkal átlyuggatott tabernákulum. A közösség itt imában emlékezett meg az akkori és minden idők háborúinak áldozataira, különös tekintettel a Szíriában elhunytakra.

A zarándokok ezután átmentek a helyi temetőbe, ahol Giuseppe Dossetti atyával együtt a falu meggyilkolt lakói nyugszanak, és koszorút helyeztek el a kereszt tövénél. A zarándoklat utolsó állomása a Gyümölcsoltó Boldogasszony kis családja közösséggel való találkozó volt. Ők őrzik a mészárlás emlékét és életben tartják azt a lelkiséget, amelyet Giuseppe atya képviselt.