news

10 oktober - Werelddag tegen de Doodstraf

9 Oktober 2018

Death Penalty

Sant'Egidio: de inspanningen voor afschaffing vergroten

Deel Op

De Gemeenschap van Sant’Egidio staat al jaren terdoodveroordeelden bij op verschillende continenten, met diverse campagnes waaronder 'Cities for Life', deelname aan de Werelddag tegen de doodstraf en het bevorderen van bezoeken aan 'death row' in de Verenigde Staten, Indonesië en verschillende Afrikaanse landen.

Het is belangrijk om deze inspanningen voor menselijkheid en beschaving levend te houden op elk niveau in de samenleving, in de instituties en in de regeringen. Om zo het geloof te verspreiden dat er een toekomst mogelijk is waarin de doodstraf als juridische maatregel totaal wordt afgeschaft, zoals de afgelopen jaren al is gebeurd in vele landen, vooral in Afrika, na het voorbeeld van Europa. Europa is het enige continent waar tot nu toe de doodstraf geheel is uitgebannen. We zijn blij met de recente afschaffing van de doodstraf in Burkina Faso, en met de beslissing van paus Franciscus om de Catechismus van de Katholieke Kerk aan te passen en te verkaren dat de doodstraf "niet kan samengaan met het licht van het evangelie met het oog op de onschendbaarheid en waardigheid van de mens".

De afgelopen maanden namen de inspanningen tegen de doodstraf vanuit het maatschappelijk middenveld toe. Alleen al in 2018 hebben duizend mensen zich bij Sant'Egidio gemeld om te schrijven met een terdoodveroordeelde. Bovendien hebben duizenden Europese burgers zich uitgesproken voor de verdediging van het leven van enkele veroordeelden. In sommige gevallen hebben ze met hun appel de executie kunnen tegenhouden.