news

Migranten: De oorlog in Syrië duurt voort, maar een Europa dat gelooft in de toekomst blijft vluchtelingen verwelkomen en integreren. Over enkele dagen nieuwe aankomsten met de #humanitairecorridors

27 Januari- 2018

MIGRANTShumanitarian corridor

Op 29 januari in Frankrijk en 30 januari in Italië. Persconferentie op Fiumicino op 30 januari

Deel Op

Tegenover een nieuwe geslotenheid en de gevaarlijke instrumentalisering van het fenomeen van de migratie staat een Europa dat blijft geloven dat zijn toekomst ook ligt in het vermogen om te verwelkomen en integreren. Na de aankomst van meer dan 1000 vluchtelingen sinds het begin in 2016, bereidt de Gemeenschap van Sant'Egidio zich - samen met de Federatie van Evangelische Kerken in Italië en de 'Waldenser Tafel' - voor op de verwelkoming van een nieuwe groep van 30 Syrische vluchtelingen op 30 januari op luchthaven Fiumicino. Datzelfde zal een dag eerder gebeuren voor een veertigtal personen op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs, samen met andere katholieke organisaties en de Franse protestantse kerken.
Het gaat in beide gevallen om families met kinderen en enkele zieken. Zij worden ontvangen in een integratietraject volgens het project van de Humanitaire Corridors, dat behalve in Italië en Frankrijk nu ook loopt in België. Het is een initiatief dat wordt gefinancierd door de samenleving met goedkeuring van de overheden. De humanitaire corridors zijn meer dan een experiment. Het initiatief toont concreet de mogelijkheid - in de vorm van een project - om te verwelkomen en integreren met het oog op de toekomst van Europa, en zegt nee tegen de muren en de weigeringen die herinneren aan een droevig verleden en die de ontwikkeling van het continent niet helpen.

We moeten ons realiseren dat de oorlog in Syrië helaas nog niet voorbij is. Integendeel, in de laatste weken zijn nieuwe frontlinies geopend. Ook daarom zijn de humanitaire corridors waardevol. Zij nodigen Europa uit om zich daarvan bewust te zijn en versterken de roep om vrede voor dit land, dat slachtoffer is van verschrikkelijk lijden en dat door de internationale gemeenschap in de steek gelaten is.

Het welkom van de Syrische vluchtelingen en de persconferentie op Fiumicino is gepland op dinsdag 30 januari om 10.30 uur. Journalisten zijn welkom uiterlijk om 9.30 uur bij vertrekhal 3 van luchthaven Fiumicino (deur 3, bij de informatiebalie) en worden van daar begeleid naar de plaats van de persconferentie.

Sprekers zullen zijn: Marco Impagliazzo, voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, Luca Maria Negro, voorzitter van de Federatie van Evangelische Kerken in Italië, Mario Giro, onderminister van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het is noodzakelijk u te accrediteren door een mail te sturen naar dit adres: [email protected] en door te geven welk nieuwsmedium u vertegenwoordigt, samen met uw perskaart of document. Het is mogelijk om gebruik te maken van de parkeergarage (een speciale uitrijkaart zal worden overhandigd bij de accreditatie).

Rome, 27 januari 2018