news

A Sant’Egidio és az AIDS világnapja: World AIDS Day

2017 December 1

AfricaDream

Ossza Meg

Az AIDS nemzetközi világnapján, december 1-jén, a nemzetközi közösség megújítja az AIDS ellen vállalt kötelezettségét: AIDS-ről beszélni azt is jelenti, Afrikáról beszéni.

Több mint 25 millió HIV-fertőzött él ezen a kontinensen; a világon négyből három AIDS-beteg Afrikában hal meg.

Ezért folytatja és fokozza a Sant’Egidio közösség a DREAM nevű projektjét. A DREAM program több mint 15 éves fennállása során 11 afrikai országba, 350 ezer betegnek nyújtott ingyenes kezelést. A programnak köszönhetően HIV-pozitív anyáktól több mint 100 ezer gyermek egészségesen jött a világra. 

A fertőzöttséggel kapcsolatos nemzetközi adatok biztatóak: 2010 óta az új megbetegedések száma 16%-kal csökkent és majdhogynem megfeleződött az AIDS miatti halálozás. De sok még a tennivaló, ha azt nézzük, hogy 2016 minden napján 5000 új HIV-fertőzöttet regisztráltak. 

Nagy kihívás a terápiákhoz való világszintű hozzájutás, elsősorban Afrikában, ahol az egészséghez való jog betegek millióinak életéből hiányzik. Járványtani adatok mélyebb tanulmányozásában olyan részletekre bukkantak, amelyben korunk legnagyobb, nemek közti egyenlőtlensége rejlik. Annak ellenére, hogy csökkent a HIV-fertőzött nők halandósága, az afrikai nők körében a legnagyobb csapás még mindig az AIDS, vagyis több nő hal meg AIDS-ben, mint férfi.

Társadalmi alsóbbrendűségük és a prevencióhoz való csekélyebb hozzájutásuk miatt az afrikai lányok jobban ki vannak téve, hogy megfertőződjenek a vírussal. Annak ellenére, hogy a nők életfeltételei a nagyszámú család eltartása, az alantas bérmunka miatt egyre nehezebbekké váltak, a nőkben nagyobb az egészség iránti vágy és akaraterő.

A Sant’Egidio közösség az afrikai nők mellé állt és az orvosi kezelés biztosításán túl egészségügyi ismeretekkel, szakképzésekkel segíti őket. A DREAM programban a nők játszák a kulcsszerepet, az egészség jószolgálati nagykövetei, beszélnek nőtársaikkal, személyesen tesznek tanúságot a kezelés sikerességéről és ők a szószólói a betegek jogainak. A DREAM így egy jelentős lépés sok afrikai nő emancipációjában, lehetővé teszi, hogy kilépjenek a betegség és kiszolgáltatottság stigmájából, amelybe sokszor belekerülnek.

Afrikát gyógyítani ma jóval inkább azt jelenti: asszonyait gyógyítani.