news

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja – A DREAM program sikerének titka a képzés és a technológia

2016 December 1

AfricaAIDS

A DREAM-program: 300 ezer kezelt beteg, 46 egészségügyi központ, 5000 kiképzett munkatárs

Ossza Meg

Ma is, az AIDS elleni küzdelem világnapján óránként 230 ember fertőződik meg a HIV-vírussal. Sok országban súlyos a helyzet, mindenekelőtt Afrikában. De sok minden történt és történik; a világon 18 millió embert már kezelnek, akkor is, ha körülbelül ugyanennyinek még szüksége lenne kezelésre.

Ahogy Kofi Annan mondta, az AIDS-re nem úgy kell tekinteni, mint egy egészségügyi krízisre, hanem mint olyan fenyegetettségre, amely a fejlődéssel erősödik.  Ezért hosszú távú stratégiákkal kell szembeszállni a problémákkal, mint a Sant’Egidio közösség DREAM-programja, amely 15 éve működik, és ma is küzd az AIDS ellen. A fenntarthatóság igen fontos a szűkös erőforrásokkal rendelkező afrikai viszonyok között. A fejlődés szempontjából kell szemlélni a problémát, nem a krízisre adandó sürgősségi választ kell keresni.

A számok önmagukért beszélnek: Afrikában körülbelül 25,5 millió ember él vírusfertőzötten, de csak a betegek fele kap életmentő kezelést. Az UNAIDS nemrég publikált adatai szerint Afrika déli és keleti régiójában 19 millió szeropozitív ember él és csak 54 százalékuk kap antiretrovirális kezelést, míg Közép- és Nyugat-Afrikában „csak” 6,5 millió személy HIV-pozitív, de 72 százalékuk semmilyen kezelést nem kap. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábban hangsúlyozta: „kihívás számunkra, hogy senkit ne hagyjunk magára”, de ma Afrikában sajnos több mint 13 millió embert magára hagynak. A DREAM- program 300 ezer beteget kezel az egész kontinensen.

Az afrikai helyzet egyik nagy kihívása az emberi erőforrás. Sok országban hiányoznak az ilyen sok beteget kezelni képes, képzett orvosok és ápolók. Európában átlagosan minden 250 emberre jut egy orvos, Afrikában azonban, éppen ott, ahol a betegségek sokkal súlyosabb teherként nehezednek az emberekre, nagyon kevés az orvos: Guineában, amely nemrég szabadult meg az ebolától minden tízezer lakosra jut egy orvos, Mozambikban minden 37 ezer emberre, és Malawiban, az AIDS által egyik legjobban sújtott országban minden 52 ezer lakosra. Ezeknek az orvosoknak a nagy részét a DREAM-programban képezték ki. Egy részük a programban dolgozik, és folyamatos továbbképzésben részesül. Elindulása óta ugyanis a DREAM több mint ötezer orvost, ápolót, technikust, laborasszisztenst, szociális segítőt, önkéntest képzett ki. Csak 2016-ban a DREAM által szervezett képzéseken több mint 600 szakember vett részt 12 afrikai országból.

A DREAM szakmai képzés, felügyelet, partnerség, e-learning is. Az évek alatt a DREAM személyzete – több ezer egészségügyi dolgozó – Afrikában folyamatos képzésben részesült: 15 éve európai szakemberek végeznek felügyelet (helyben és távolról), állnak partneri viszonyban afrikai kollégáikkal, képzik őket. Sok országban speciális ismeretek terjedtek el ily módon, és felnőtt egy afrikai szakember generáció arra a szintre, hogy minőségi egészségügyi ellátást végezzen. Ezek a kompetenciák helyi szinten maradnak, és garanciát jelentenek a kontinens fejlődéséhez.

Másrészt a Global Health Telemedicine (Globális Egészségügyi Távorvoslás) együttműködésnek köszönhetően a táv-medicina egy speciális platformja lehetőséget ad az orvosi hálózat kiszélesítésére száz európai szakember konzultációs lehetőségeivel, akik EKG és EEG vizsgálatokat szakvéleményeznek, a cukorbetegekkel kapcsolatban terápiás tanácsokat adnak, felajánlják saját szaktudásukat. Ez a háló, azon túl, hogy minőségi egészségügyi ellátást biztosít a betegeknek, alkalom a konzultációban részesülő afrikai szakemberek szakmai képzésére is.

A DREAM évek óta invesztál az afrikai emberekbe, hogy az AIDS kezelésének fenntarthatósága érdekében hatékony módon tudjanak szembenézni a kérdéssel. Olyan tudás ez, amely terjed és lehetősét biztosít az egészségügyi rendszereknek, hogy érdemi módon tudjanak a járvány ellen fellépni. De ennél is több, befektetés Afrika jövőjébe, amely az afrikai emberi tényezőkön, de az európai-afrikai (euroafrikai) szövetségen is alapszik.