news

Els infants necessiten pau com l'aire que respiren. Article d'Andrea Riccardi

28 Abril 2022

PazAndrea Riccardi
Ucranianiños

A "Famiglia Cristiana" una reflexió i una crida a escoltar els infants, víctimes de la guerra

Comparteix-Ho

A la foto: Un nen a la frontera eslovaca-ucraïnesa, Març 2022 - Foto Sant'Egidio

Han de ser protegits i col·locats en llocs segurs. I també cal escoltar-los: no criden, però pateixen molt

A Ucraïna hi ha una guerra dins de la guerra: la dels infants. Poques vegades hom es pregunta com veuen els infants la guerra. Sovint la segueixen a través dels ulls dels pares o dels adults veïns. Quan descobreixen que els pares o els adults són indefensos i víctimes de l'atzar, se senten sols i abandonats. Moltes vegades ni la mà de la mare els tranquil·litza: s'adonen que la mare està perduda i espantada.

Tots, adults, ancians i infants, són ara presoners de mans invisibles que, brutalment, manegen els fils de la guerra i les operacions militars. Intenten amagar-se o fugir, com molts refugiats de l'est d'Ucraïna i Kíiv, cap a Lviv i Galícia o Europa. Els infants se senten a mercè d'una tempesta, de la qual és difícil protegir-se: almenys ni ells ni els pares saben com fer-ho. Els vaig veure, a la frontera amb Ucraïna, presos de la mà de la seva mare, camí cap a Polònia o d'altres països. Potser van sentir que havien trobat una direcció cap a on moure's. Fins i tot una nena ucraïnesa a Varsòvia amb la seva mare, en veure'm, va preguntar: «Què hi ha del pare?». El pare, com tots els homes, havia quedat a casa, potser per lluitar. I després hi ha els infants encomanats a d'altres, perquè se'n vagin del país o els qui estan sols. A Ucraïna, 98.000 infants viuen en estructures institucionals, que ara no tenen ni personal ni aliments. Quin és el seu futur en aquesta situació caòtica?

Ser arrencat de casa, sinó dels membres de la família, de l'escola, de l'entorn, és violència contra els infants. Però la violència també és la matança de nens i nenes. Per què matar infants? Bombardejar les cases o disparar a les cues dels que esperen per rebre aliments o medicines? A l'interior de la planta siderúrgica d'Azovstal, a prop de Mariupol, defensada pels ucraïnesos i durament colpejada pels bombardejos russos, hi ha dones i infants refugiats.

No s'hauria de fer una operació efectiva per obrir corredors humanitaris? o hauríem de continuar lluitant, matant fins i tot els innocents? Les agències de notícies han difós la notícia que els infants ucraïnesos han estat deportats de Mariupol (inclosos 100 hospitalitzats), mentre que el president Zelensky ha dit que des del començament de la guerra, 5.000 petits ucraïnesos han estat portats a Rússia o les àrees ocupades.

Aquests són només alguns dels fragments dramàtics de la dolorosa història que els infants ucraïnesos estan vivint avui. Però què pensen de la guerra? Recordo haver visitat, fa anys, una escola per a infants sirians refugiats al Líban: els seus dibuixos eren cases cremades i el color predominant era el vermell. El seu sentiment dolorós va aparèixer.

No cal dir que els infants han de ser acollits, col·locats en llocs segurs, on es manifesti atenció i protecció per a ells. Però això no és suficient. Hem d'escoltar-los.

Els nens i nenes traumatitzats sovint parlen poc i demanen poc. Però, de la seva desorientació i del dolor, sorgeix una pregunta profunda: la pau.

Els infants necessiten pau com l'aire. En això són més savis que molts adults guerrers.

Els infants no ploren i no es manifesten, però pateixen molt. Quan escoltaran els “senyors de la guerra” la seva profunda pregunta?


Article d'Andrea Riccardi a Famiglia Cristiana l' 1/5/2022