Dia Mundial contra la sida: el treball del programa DREAM a l'Àfrica en el temps del coronavirus #WorldAIDSDay

La pandèmia de covid-19 a l'Àfrica corre el perill de tenir efectes devastadors en una població que ja ha hagut de suportar un altre virus amb el que lluita des de fa decennis: el VIH. El coronavirus mostra un cop més que el dret a la salut està íntimament associat a la reducció de les desigualtats, als drets humans, a la protecció social i al creixement econòmic. Es tracta d'un fenomen que ha afectat a tot el món, però que a l'Àfrica pot tenir repercussions molt dures, com una onada anòmala que s'afegeix a un mar mogut. I tot i que pugui semblar que aquest mar, vist des d'Europa, està molt lluny, la qüestió africana assumeix cada vegada més connotacions d'un problema global. El coronavirus ha demostrat al món que ningú no està segur si tots no estem segurs. Calen "solidaritat global i responsabilitat compartida". Un binomi que també és el tema d'enguany del Dia Mundial contra la sida. I també és l'esperit amb què el programa DREAM de la Comunitat de Sant’Egidio segueix la seva feina a l'Àfrica, doblant els esforços davant d'un doble enemic: el VIH i el covid-19.

DREAM és el programa de Salut Global, de la Comunitat de Sant’Egidio que va néixer el 2002 per a la prevenció i el tractament de la sida en territori africà. És un programa que ja ha fet possible, i accessible gratuïtament, no només la teràpia antiretroviral, sinó també tot el conjunt de mesures i factors per tal que sigui eficaç: educació per a la salut, complement nutricional, diagnosi avançada, formació del personal i lluita contra la malària, la tuberculosi, les infeccions oportunistes i sobretot la malnutrició. Actualment DREAM funciona a 10 països africans amb 500.000 pacients en tractament, 120.000 infants que han nascut sans de mares seropositives, 50 hospitals de dia y 28 laboratoris de biologia molecular. En col·laboració amb els sistemes sanitaris nacionals, ha ampliat l'accés als tractaments, ha posat en marxa nous centres sanitaris i ha format personal local.

Precisament gràcies al personal format i als centres estables, DREAM ha aconseguit fer front amb eficàcia a l'arribada del coronavirus a l'Àfrica. A tots els països en què està present el programa de la Comunitat de Sant’Egidio, els pacients han estat sotmesos a proves de coronavirus als centres preparats per a gestionar de manera segura la nova pandèmia. Els laboratoris de biologia molecular de DREAM s'han posat a disposició dels ministeris de Sanitat locals per processar les proves necessàries per al diagnòstic de covid-19. En particular, a Moçambic i Malawi s'han convertit en una important ajuda per frenar la pandèmia al país. A Balaka van començar a fer proves el 4 de maig i actualment se n'han fet més de 3000. A Blantyre se n'han dut a terme des del 22 de maig més de 10.000, mentre que a Beira, des del 16 de juny s'han fet quasi 13.000 PCR.

L'objectiu és no deixar que la pandèmia posi en perill la ja fràgil situació d'aquells que ja estan lluitant contra el VIH. Per això els metges de DREAM treballen per impedir que a causa del nou virus se'n vagin en orri els importants avenços assolits fins ara. Però això podria no ser prou. Actualment no hi ha recursos suficients per lluitar contra el VIH/sida. I l'arribada del covid-19 no fa res més que complicar la situació.

Cal que els Estats occidentals no disminueixin l'ajuda pública al desenvolupament a l'Àfrica, com molts estan temptats de fer. És bàsic augmentar la connexió entre sistemes sanitaris europeus i africans en teràpia i investigació per evitar futures pandèmies. A més, hem de preparar-nos per distribuir la vacuna a l'Àfrica perquè no es quedi enrere.

L'any 2020 serà recordat com l'any del coronavirus. Però el planeta no es pot permetre oblidar el VIH. És una emergència dins de l'emergència en què no podem deixar enrere ningú. És un compromís no només sanitari i social, sinó també econòmic. D'altra banda, les inversions realitzades en la lluita contra la sida, les noves infraestructures, la formació del personal sanitari i la distribució capil·lar de fàrmacs han permès que avui l'Àfrica estigui millor preparada per fer front a la nova pandèmia. I aquest és també el treball del programa DREAM, que es renova cada u de desembre, Dia Mundial contra la sida. Es renova perquè es replica amb els mateixos objectius però també perquè cada vegada, en adaptar-se a les contínues emergències socials i sanitàries, és "nou".