La situació del món: Amèrica Llatina, el covid-19 i nosaltres

Les notícies que arriben de l'Amèrica Llatina i de l'Amèrica Central són alarmants. En les últimes setmanes s'han convertit en l'epicentre de la pandèmia de covid-19. Les dades del mes de juny indiquen que el Brasil ha superat el llindar dels 50.000 morts, convertint-se així en el segon país del món amb un major nombre de contagiats i de morts per covid, amb més d'un milió d'infectats, poc menys que els Estats Units. El Perú i Xile, amb 257.447 i 246.963 casos respectivament, estan entre els deu països del món més afectats per coronavirus, per davant d'Itàlia i Iran, que van ser l'epicentre del virus i van patir el major impacte durant la primera meitat de l'any.
També és alarmant la situació de Mèxic, que des del dilluns 22 de juny registra un nombre diari de morts superior a Brasil. Mentrestant, a l'Argentina, on el nombre de casos s'apropa als 50.000, s'han registrat ja moltes morts.

Característiques particulars de la pandèmia a l'Amèrica Llatina

Una economia que es basa quasi a tot arreu en treballs informals (més del 60% dels casos a moltes zones d'Amèrica Central) fa que la gran majoria de la població hagi abandonat l'aïllament social al cap de poques setmanes per procurar-se aliments amb feines precàries i sense cap tipus de control.
L'estructura urbana del continent amb enormes aglomeracions urbanes de milions d'habitants –Ciutat de Mèxic, Lima, Sao Paulo, Buenos Aires, Bogotà, Santiago– i extensions infinites de barraques amb altes densitats de població és un terreny fèrtil per a la difusió del virus.
Malgrat aquest panorama general complex, hi ha països que han aconseguit resultats importants en la contenció de la infecció. D'entre tots cal destacar Cuba i Uruguai.
És especialment preocupant la situació a Tapachula, la zona de Mèxic on s'acumulen els migrants que fugen d'Amèrica Central i d'Amèrica del Sud de camí als Estats Units. Allà es va dur a terme una missió de Sant'Egidio per ajudar els refugiats i estem molt amoïnats: el nombre de contagiats és alt i els centres que allotgen els migrants per prevenir els contagis ja no admeten més persones.

Les Comunitats de Sant'Egidio de l'Amèrica Llatina, una xarxa de solidaritat

Les nostres Comunitats han seguit amb atenció l'evolució de la difusió del virus a Europa i es van posar en moviment immediatament per respondre amb creativitat i responsabilitat a la crisi que estava arribant.
Sabent que la crisi alimentària afectaria ràpidament els més pobres pel tancament de menjadors i llocs de caritat institucionals, van començar de seguida a repartir aliments a les persones sense llar de les grans ciutats i a les famílies pobres més aïllades dels barris perifèrics on hi ha escola de la pau. Cada setmana es reparteixen milers d'àpats també a ancians aïllats en pobles i a les grans perifèries urbanes. Per a més informació:

al Perú

a Mèxic

a l'Argentina

a Haití