Solidaritat: ajuda sanitària per a la República Centreafricana, dimecres 19 conferència de premsa a Sant'Egidio

SOLIDARITAT: S'ENTREGUEN QUASI 300 UNITATS SANITÀRIES GRÀCIES A LA COL·LABORACIÓ ENTRE EL PROGRAMA MUNDIAL D'ALIMENTS D'ITÀLIA, LA FONDAZIONE SANTA LUCIA IRCCS I LA COMUNITAT DE SANT'EGIDIO 



Dimecres 19, a les 10 h, conferència de premsa a piazza Sant'Egidio 3/a, amb Andrea Riccardi, Vincenzo Sanasi d'Arpe i Maria Adriana Amadio.



Gràcies a l'actuació del comitè italià del Programa Mundial d'Aliments, l'agència de les Nacions Unides, al donatiu de la Fondazione Santa Lucia IRCCS de Roma i a la col·laboració de la Comunitat de Sant’Egidio, alguns centres sanitaris de la República Centreafricana podran equipar-se amb elements com llits i cadires de rodes, i instrumental bàsic, que són fonamentals per dur a terme les activitats mèdiques i de rehabilitació. 

Per presentar la iniciativa de solidaritat, se celebrarà el dimecres 19, a piazza di Sant'Egidio 3/a una conferència de premsa en què intervindran el president del PMA Itàlia, Vincenzo Sanasi d'Arpe, la presidenta de la Fondazione Santa Lucia, Maria Adriana Amadio, i el fundador de la Comunitat de Sant’Egidio, Andrea Riccardi. 

La situació humanitària de la República Centreafricana continua sent d'emergència: el país té poc més de 4,6 milions d'habitants, i 2,6 milions necessiten assistència i protecció humanitària. Entre ells, 1,7 milions necessiten ajuda immediatament per sobreviure. És un efecte de la guerra civil que va ensangonar el país des del març de 2013 fins 2015, provocant milers de morts i l'èxode de quasi 1 milió de centreafricans. El febrer de 2015 un grup de líders polítics centreafricans es van reunir a Roma per iniciativa de la Comunitat de Sant’Egidio i van signar una crida per a la reconciliació nacional, comprometent-se a seguir un camí de pacificació que segueix vigent actualment i que s'ha consolidat amb les eleccions. 



La Comunitat de Sant’Egidio fa anys que treballa a primera línia en el programa de pacificació de la República Centreafricana, i ha participat en els treballs de mediació juntament amb la Unió Africana, les Nacions Unides i els governs de la regió,  que van dur a la firma dels Acords de Khartum de febrer de 2019. La Comunitat de Sant’Egidio, des del 2017, és al país també en el sector sanitari, ajudant en diversos centres públics i privats. Darrerament s'ha firmat un acord segons el qual el Ministeri de Sanitat confia a Sant'Egidio la gestió i l'administració d'un centre sanitari del país, concretament a la capital, Bangui. "Clinique DREAM" es basa en el programa DREAM de prevenció i tractament de malalts de sida, que funciona a 11 països africans i que  s'ha convertit en un model pels resultats obtinguts, com el naixement de més de 100 mil nens sans de mares seropositives. El centre de Bangui vol garantir l'accés gratuït a serveis d'alta qualitat, també per al tractament de la tuberculosi, del càncer de coll d'úter, de malalties cardiovasculars, de l'epilèpsia i de la diabetis. Es calcula que 3000 persones accediran al centre els 3 primers anys. 

El Programa Mundial d'Aliments, agència de les Nacions Unides, duu més de cinquanta anys portant ajuda per tot el món a les poblacions en vies de desenvolupament, víctimes de guerres, caresties i desastres naturals. Amb 86,7 milions de persones ateses en uns 83 països cada any, el Programa Mundial d'Aliments (PMA), que té la seva seu a Roma, és la principal organització humanitària per salvar vides proporcionant ajuda alimentària en emergències i treballant amb les comunitats per millorar-ne l'alimentació i per construir-ne la resiliència. Cada any reparteix àpats escolars a més de 16 milions d'infants. Aquestes xifres parlen de la reputació i l'excel·lència del PMA en les respostes a emergències, en la seva capacitat d'obtenir resultats ràpids i a gran escala en els contextos més difícils. Les activitats del PMA se centren en l'assistència d'emergència, en l'auxili i en la reconstrucció, en el desenvolupament i en les operacions especials. Dues terceres parts de les actuacions es duen a terme en països que pateixen conflictes, on el perill que té la població de patir desnutrició és el triple que en altres països. El PMA Itàlia col·labora amb el PMA des del 2005, és referent per a empreses, institucions i particulars que volen contribuir a construir un món sense fam i ajuda el PMA amb operacions d'assessorament, comunicació i recollida de fons. 

La Fondazione Santa Lucia, Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS), especialitzada en el sector de la neurociència, disposa d'un hospital de neurorehabilitació d'alta especialització que té un conveni amb el servei sanitari públic de la regió del Laci i treballa també com operador privat. Després d'haver-se modernitzat tecnològicament, pas necessari per complir les normes italianes, la Fondazione Santa Lucia ha decidit, gràcies a la intervenció del comitè italià del PMA, donar desenes d'elements a la Comunitat de Sant’Egidio, que els destinarà a alguns centres sanitaris de la República Centreafricana.

Roma, 17 de febrer de 2020