Pregària amb els sants

Comparteix-Ho

Festa del Crist negre d'Esquipulas, a Guatemala, venerat en tot Centreamèrica.


Lectura de la Paraula de Déu

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

Vosaltres sou llinatge escollit,
sacerdoci reial, nació santa,
poble que Déu s’ha reservat
per a proclamar les seves meravelles.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

1r Samuel 3,1-10.19-20

El noi Samuel vivia dedicat al servei del Senyor a les ordres d'Elí. En aquell temps, el Senyor comunicava rarament la seva paraula: no solia mostrar-se en visió. Elí anava perdent la vista; gairebé no hi veia.
Una nit, Elí se n'havia anat a dormir a la seva cambra. Samuel dormia al santuari del Senyor, on hi havia l'arca de Déu. Abans que s'apagués la llàntia del santuari de Déu, el Senyor va cridar Samuel. Ell respongué:
-Sóc aquí.
Va anar corrents cap on era Elí i li digué:
-Sóc aquí. He sentit que em cridaves.
Elí va respondre:
-No t'he pas cridat. Torna-te'n a dormir.
Ell se'n tornà a dormir. Però el Senyor el cridà altra vegada. Samuel es va llevar, tornà on era Elí i li digué:
-Sóc aquí. He sentit que em cridaves.
Elí va respondre:
-No t'he pas cridat, fill meu. Torna-te'n a dormir.
Samuel encara no sabia reconèixer el Senyor, perquè la seva paraula encara no se li havia revelat. El Senyor va cridar Samuel per tercera vegada. Ell es va llevar, anà on era Elí i li digué:
-Sóc aquí. He sentit que em cridaves.
Elí va comprendre que era el Senyor qui cridava el noi, i digué a Samuel:
-Vés, torna-te'n a dormir i, si algú et cridava, digues: "Parla, Senyor, que el teu servent escolta."
Samuel se'n tornà al seu lloc a dormir. El Senyor va entrar, se li acostà i el cridà com les altres vegades:
-Samuel, Samuel!
Ell va respondre:
-Parla, que el teu servent escolta.
Samuel es va fer gran. El Senyor era amb ell i feia que es complís tot el que li anunciava. Tot Israel, des de Dan fins a Beerxeba, reconeixia que Samuel era un autèntic profeta del Senyor.

 

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

Vosaltres sereu sants,
perquè jo sóc sant, diu el Senyor.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia.

El fragment d'avui comença dient: "El noi Samuel vivia dedicat al servei del Senyor a les ordres d'Elí". I continua: "En aquell temps, el Senyor comunicava rarament la seva paraula: no solia mostrar-se en visió". Era un moment difícil per a Israel. Tot sembla convergir, doncs, vers la davallada d'Israel, amb la impossibilitat de qualsevol represa. L'absència de profecia significava l'absència de Déu i per tant d'una llum que indiqués al poble d'Israel el camí a recórrer. Sense la Paraula de Déu són impossibles les visions, les perspectives amples i audaces per entreveure un futur de desenvolupament i de pau per a tot el poble d'Israel. Davant d'aquestes paraules, ¿com no pensar en els nostres dies? També avui són rares les visions, són difícils els somnis d'un món més just i més humà sense que estigui marcat per tantes injustícies. Estem en un món global però falta una visió universal que inclogui la família humana en la seva totalitat. Elí, que n'hauria hagut de tenir de visions, envellia enmig de la ceguesa i vivia retirat a la seva cambra. Samuel era encara un noi molt jove. De tota manera -diu el text sagrat- "la llàntia del santuari de Déu encara no s'havia apagat". El Senyor vetllava pel seu poble. El seu amor és molt més gran que el dels seus fills. I heus aquí que, mentre Samuel dorm el Senyor el crida. Samuel sent tres vegades la crida de Déu; cada vegada es presenta a Elí; i a la tercera, el sacerdot li diu allò que ha de fer. Samuel fa anys que viu al santuari en contacte directe amb el gran sacerdot, però no coneix encara el Senyor. Es poden conèixer moltes coses sobre Déu però no tenir un contacte personal amb Ell. Samuel sent tres vegades (és a dir repetidament) la veu del Senyor. Ajudat per l'ancià Elí, finalment, respon: "Parla, que el teu servent escolta". I rep la revelació de Déu. Des d'aquell moment la Paraula de Déu ja es farà sentir. A través d'ell, la Paraula serà una força per al canvi. La notació de l'autor sagrat és plena de significat: "Samuel es va fer gran. El Senyor era amb ell i feia que es complís tot el que li anunciava". És una exhortació a cadascun de nosaltres perquè creixem com Samuel, és a dir, al costat del Senyor i sense desatendre cap de les seves paraules. El Senyor confia a cadascun de nosaltres la força de la seva Paraula perquè sigui eficaç.